Защо се прилага „кофердам“ при лечението в денталната медицина?

 

През последните години в България все повече специалисти използват кофердам в денталните практики. Ние в „Димчеви Дентал“ сме един от първите,  които прилагат тази система за лечение. Кофердамът  улеснява работата на денталния лекар , а също така осигурява и защита на пациента по време на работа с малки инструменти от възможността те да бъдат погълнати, най-често при кореново лечение.

Цялата процедура по поставянето на кофердама продължава не повече от три до пет минути. Платното кофердам се разпъва на рамка, която е извън устната кухина, а това създава много пространство за дишане и не ограничава преглъщането на пациента. В „Димчеви Дентал” кофердамът се използва при кореновото лечение, поставянето на пломби от фотополимер за които е необходима изключителна сухота, както и при други манипулации.

Ето как прилагаме „кофердам“ при работа в Димчеви Дентал.  Избира се от дентлания лекар вида на платното и след това се избират зъбите на които ще се провеждат съответните манипулации. На специален шаблон се поставя латексовият лист и с помощта на маркер се маркират зъбите. Чрез специален уред в платното се пробиват определени дупчици, които съответстват на зъбите, които ще се изолират. След това кофердама се поставя на зъбите и се фиксира с помощта на метални клампи. Така сложеното платно изолира зъбите. След края на лечението кофердамното платно се изхвърля, тъй като то е индивидуално за всеки пациент.

 
Theme Tweaker by Unreal