Най-честите признаци на пародонтит и какво съветваме в „Димчеви Дентал“

Кои са най-честите признаци по които може да разберем, че имаме пародонтит?
Кървящият  венец е първият признак за пародонтит. Възпалението се причинява от натрупване на бактериална плака, която отделя токсини и уврежда венеца. Увеличаването на количеството на бактериална плака се придружава с постепенно сливане на минерали от слюнката и храната в нея и така започва формирането на зъбен камък, който постепенно се натрупва и в дълбочина към кореновата повърхност, а именно той лежи в основата на прогресирането на пародонтита.

Д-р Ивайло Димчев

Какво да направим, за да предотвратим пародонтита, ако е в начален стадий?
Винаги съветваме нашите пациенти да подобрят устната си хигиена. Стремим се да провеждаме максимално повече профилактични прегледи за да следим състоянието на нашише пациенти. Също така препоръчваме доброто почистване на зъбите и венеца , за да се спре развитието на възпалението.

Как вие лекувате пародонтозата в Димчеви Дентал?
Когато е в по-лека форма, ние от „Димчеви Дентал“,  даваме инструкции за поддържане на отлична устна хигиена с необходими медикаменти – медицинска вода за уста, интердентални четки и конец за ефективно почистване на междузъбните пространства, както и медицинска паста за зъби, която ще успокои венеца. За по-острите форми насочваме пациентите към специалисти –пародонтолози с които работим.

Д-р Стефан Димчев

Изложени ли са пушачите на по-голям риск от пародонтални проблеми?
Никотинът приет в големи количества е един от причинителите на пародонталните проблеми. Той променя състоянието на капилярите. Свива ги и те са като „запушени’’ и това пречи на защитните сили на организма да се справи с инфекцията. Освен това, запушените капиляри не могат да кървят и с това заболяването се „замаскира“ за пушача във всичките си ранни стадии. Пушачът разбира, че страда от венците си, в последния стадий на заболяването – когато зъбът се разклати или падне.

Кои са по-податливи на пародонтални проблеми – мъжете или жените?
Полът не е от значение, а по-скоро даден период от живота, като пубертет, менопауза, менструация и бременност. Венечната тъкан може да бъде по-поддатлива към раздразнение и инфекция, през тези периоди, тъй като тялото претърпява специфични хормонални промени, които афектират венеца.

Прилагат ли се лазери в лечението на парадонтит?
Лазерното лечение на пародонтит е модерен метод, чрез който с помощта на високо енергиен лазер (Nd-Yag) се постига ефективно първично изчистване на възпалената тъкан на венеца. Лазерът въздейства върху анаеробните бактерии в джоба и ги премахва. Винаги препоръчваме на пациентите да имат добра дентална хигиена и редовна профилактика, за да се спре и лекува още в начален стадии всеки пародонтален проблем.
Theme Tweaker by Unreal