Как да спрем кървенето на венците и да се грижим за тях и нашата усмивка!

Тайната на красивата усмивка не е само белият цвят на зъбите и липсата на кариеси. В основата на здравите зъби се крие изключителната грижа за венците. Как да ги поддържаме здрави и защо често казваме, че венците ни кървят – вижте съветите на специалистите от „Димчеви Дентал.

Един от основните симптоми, които показват, че има някакво възпаление на венците – това е кървенето,  ако венците са ви подути, зачервени или изпитвате болка.

Гингивитът е най-леката форма на възпаление на венците. В по-голяма част от случаите той се предизвиква от зъбната плака и зъбния камък. Има гингивити, които са свързани с различни хормонални промени, например по време на пубертета, по време на бременност, гингивит, свързан с менструацията при жените, или гингивит, свързан с диабет.

Някои лекарства предизвикват така наречените гингивални заболявания. Възможо е да се развие гингивит и при липса на витамини в ежедневната харна. Някои заболявания на венците са с вирусен или микотичен (гъбичен) произход.

Нелекуването на гингивит и неговото задълбочаване  води до развиване на пародонтит, който засяга и по-дълбоките околозъбни тъкани и най-вече костта около зъбите. Неговото лечение е доста по-трудно и продължително, но ако не се лекува в даден момент се стига до загуба на зъбите.

Ето как да се предпазите от възпаление на венците?

Не позволявайте да се натрупва зъбна плака и зъбен камък. Това се постига с правилно и редовно миене на зъбите, както и с редовни посещения при зъболекар за профилактично клинично почистване на всеки 6 месеца.

Обикновено, ако процесът не се е задълбочил и се дължи на зъбната плака – кървенето спира няколко дни след почистване на зъбния камък и зъбната плака с ултразвук и полиране на зъбите от вашия стоматолог.

Когато е в по-лека форма, ние от „Димчеви Дентал“,  даваме инструкции за поддържане на отлична устна хигиена с необходими медикаменти – медицинска вода за уста, интердентални четки и конец за ефективно почистване на междузъбните пространства, както и медицинска паста за зъби, която ще успокои венеца.. Наше задължение е и да ви обясним как да почиствате правилно зъбите и какви грижи да полагате за тях, за да избегнете ново възпаление. При по-сериозни случаи назначаваме курс на лечение с антибиотик.

Ако причината за гингивита не е зъбната плака, а някакво системно заболяване, тогава за да излекуваме венците, трябва да лекуваме и другото заболяване, което става в колаборация със съответните специалисти.

За допълнителна информация и записване на часове за прегледи и консултации тел: +359 887209874
Theme Tweaker by Unreal