Д-р Силвия Лилова, ортодонт: Децата са по-различни за работа, отколкото възрастните пациенти

Д-р Лилова, кое е различното при работата с деца-пациенти?

Децата са доста по-различни за работа, отколкото възрастните. Есенциално при тях е да се спечели доверието им и да са убедени, че това, което правим е за тяхно добро, а също, че и те носят отговорност за изхода на лечението. Обикновено мотивацията за ортодонтско лечение е външна – т.е. идва от родителя, който е забелязал проблем. Това важи за малките пациенти. Пораствайки, децата започват да се вглеждат в себе си и да искат да изглеждат по-добре. Напоследък се забелязва дори и мода за носене на брекети, например, а това е плюс, когато се налага такова лечение, понеже не влияе отрицателно върху социалните контакти на децата.

Кои са най-често срещаните проблеми при подрастващите- неправилна захапка или нещо друго?

Проблемите с подреждането на зъбите обикновено се забелязват при поникването на постоянните зъби – обикновено около 7-8 годишна възраст. Но проблеми със захапката може да има много по-рано. Най-важно е да се обърне внимание на два проблема: първи: обратните захапки – те се лекуват от момента на забелязване на деформацията, т.е. възможно е да се започне на 4-5 годилна възраст, понеже имат тенденция за влошаване с времето и втори проблем: Вредни навици, водещи до деформации – биберон или шише с биберон след 2 годишна възраст не се препоръчва, смукане на пръст, дишане с отворена уста, подпъхване на езика при преглъщане  и все неща, които могат да доведат до доста проблеми в бъдеще, ако не се установят навреме.  Ето защо денталните лекари могат да насочват децата към ортодонтски преглед , когато забележат проблем, дори преди да са се сменили млечните зъби.

Всеки месец гостувате в „Димчеви дентал“, какви са вашите впечатления?

Работата в екип с Димчеви Дентал е страхотна, защото те са отдадени на цялостното здраве на пациентите, имат поглед върху проблемите и визия за протичането на лечебния процес,  изпращат за консултация навреме, което е важен фактор за успешно лечение.
Theme Tweaker by Unreal