Д-р Елена Илчева: Не бих избрала друга професия, защото тази я обичам много и това винаги ми помага.

Д-р Елена Илчева е  основател на клиника „Димчеви дентал“, стоматолог с дългогодишна практика и многобройни пациенти. През 2009 година Д-р Илчева получава „Димплом за цялостната си професионална дейност по дентална медицина“ от Районна колегия – Благоевград. Придобива специалност по „Обща стоматология“, физиотерапия, работа с йонизиращи лъчения и лазери. През годините тя се квалифицира като посещава курсове за управление на дентална практика и приложение на новите технологии в денталната медицина. Д-р Елена Илчева е един от най-изявените членове и участва активно в съюзния живот на съсловната професионална организация БЗС. Ето как Д-р Илчева отговори на въпросите в това специално интервю за www.dimchevidental.com

Защо избрахте да се занимавате със стоматология, как започна вашата кариера?
Исках да стана лекар – хирург, но по класиране попаднах в специалността -„стоматология“. В началото бях с доста големи резерви, но след това започнах да обичам специалността и въпреки, че имах възможност да се прехвърля „медицина“ останах в „стоматология“. Това е интересна и разнообразна професия,  започнах по разпределение да работя на село и стартирах с доста тежък случай – долночелюстен флегмон и колабирал пациент. Един от случаите, който никога няма да забравя. Това беше голяма школа за мен – без сестра, без вода в машината и ред други липси в кабинета ме посрещнаха в практиката веднага след студентстката скамейка.

Какво научихте за отношението към пациентите през всички години от вашата практика?
Отношението към пациента е доста деликанта част от практиката на денталния лекар поради разнообразието на характери и болката, която понякога изпитват пациентите при различинте манипулации. Денталният лекар трябва да проявява съпричасност, твърдост, самообладание и професионализъм в работата и в отношението към пациентите. Мисля, че съм постигнала всичко това и съм получила уважението на моите пациенти.

Бързо ли свикнахте с нововъведенията в денталната медицина като инструменти, машини, материали, нови начини за работа?
Още по време на следването посещавах кръжоци, а по-късно курсове с които съм усъвършенствала практиката си и това ми е помагало да се квалифицирам, за да свикна бързо с новостите в нашата област. Мога да кажа, че след 90-тте години методите на работа, материалите и техниката се развиха бързо и ние в клиника „Димчеви Дентал“ и до ден днешен сме на едно от водещите места и то не само в региона.

 

 

Какви съвети бихте дали днес на младите дентални лекари – какво да правят, за да бъдат успешни и предпочитани?
Съвети не бих казала, защото лесно се дават, но трудно се изпълняват. Днешните дентални лекари се ориентират бързо в работната обстановка и средата и се справят много по-лесно. Но най-важното според мен си остава това да бъдат добри хора и да уважават пациента.

Как се разви стоматологията на територията на вашия район през всичките години?
Нашият район беше един от най-наситеният на стоматолози. Повечето колеги тогава защитиха специалност не само, защото имахме тази възможност, а притежавахме стремеж и упоритост да постигнем повече. Фактът, че от отделение ние станахме „Стоматологична поликлиника“ говори, че сме били във възходящо развитие. По-късно нещата се промениха, но все пак, който искаше да се усъвършенства го е постигнал и доказателство за това са младите колеги.

 

 

Какво ще пожелаете на вашите последователи в работата Д-р Стефан Димчев и Д-р Ивайло Димчев- какво още може да им дадете в професията?
Пожелавам им да бъдат здрави и щастливи и да следват уроците по възпитание, които сме им давали в семейството. Да останат достойни хора и да се гордеят с децата си, както ние сега се гордеем с тях. В професионално отношение знам, че винаги има какво да се научи и какво да се даде – така, че да работят смело още дълги години и да имат много последователи в професията.

До каква степен работата в екип и денталния асистент са важни в професията на стоматолога?
За мен винаги е била важна екипната работа като гаранция за успеха. Тъй като започнах кариерата си без сестра и санитар, днес оценявам много тяхната работа и се радвам, че в моя екип работя с най-добрите в тази област.

 

 

Ако имахте възможност бихте ли избрали друга професия?
Не бих избрала друга професия, защото тази си я много обичам и това винаги ми е помагало.

Имате ли любими пациенти, интересен случай в практиката си за който винаги ще си спомняте?
Пациентите са като децата, не можеш да кажеш кое е по-любимо, но понякога те сами определят отношението ми към тях. Имала съм и не толкова любими пациенти, но съм се стремяла да си свърша работата и да приключа с тях взаимоотношенията ни. С толкова години практика е логично да имам интересни, трудни и запомнящи се случаи. Само така се създава любов към професията и удовлетвореността, че с повечето пациенти си се справил и то успешно.

 
Theme Tweaker by Unreal