Симптоми и лечение на бруксизъм и бруксомания

Бруксизмът е парафункционална реакция на скърцане със зъби, която се получава при хоризонтални движения на долната челюст, под действието на силно напрегнатите дъвкателни мускули, без това да е свързано с техни функции като хранене или говор. За бруксизма е характерно нощното стискане и скърцане със зъби. Зъбите и зъбните редици на двете челюсти са силно притиснати и при плъзгателно движение се чува характерното „скърцане със зъби“.

Бруксоманията представлява също парафункционална реакция на стискане на зъбите, но в статично положение, без движение на долната челюст. Дневното стискане със зъби е бруксомания. Причините за бруксизма и бруксоманията могат да бъдат – стрес, вредни навици, анатомични предпоставки. Бруксизмът често се наблюдава при хиперактивни личности, в моменти на повишен стрес, при силни емоции – тревожност, гняв, напрежение. Той може да бъде свързан и с други проблеми, като нарушения на съня, болест на Паркинсон. Бруксизмът може да е страничен ефект и от терапията с някои медикаменти (антидепресанти).

Симптомите могат да бъдат: стискане и скърцане със зъби, износване на зъбите, когато са с изравнени повърхности, с фрактури, с отчупени ръбове. И още: повишена чувствителност на зъбите поради износването на емайла и травма на зъбодържащите връзки; отпечатъци на зъбите върху езика; болка в областта на ставата и болка в дъвкателните мускули. Ако забележите един или повече от тези симптоми, потърсете помощ от специалист.

Ако бруксизмът води до функционални нарушения и травма на зъбите и челюстта ние препоръчваме профилактика за която се изготвят шини. Шините за бруксизъм се изработват така, че да държат зъбите разделени и да предотвратят търкането между тях и допълнителното износване. Шината променя захапката и мускулния тонус и в някои случаи това води до прекратяване на патологичния рефлекс. Шините се изработват от различни материали в зависимост от формата на бруксизма или бруксоманията и покриват и двете зъбни редици. За повече информация моля заповядайте на консултация със специалистите от „Димчеви Дентал“.
Theme Tweaker by Unreal