Защо е необходимо кореново лечение? Отговарят специалистите от „Димчеви Дентал“

Провеждането на кореново лечение на зъб е изключително ценна възможност на съвременната дентална медицина, която позволява да се съхранят зъбите и да се използват ефективно дълги години. Кореновото лечение е процедура, която третира зъбния нерв и може да бъде провеждано, както от общопрактикуващ лекар по дентална медицина, така и от специалист ендодонт. При кореновото лечение се отстранява зъбната пулпа като всички канали на зъба и кухината на коронковата пулпа се запълват и запечатват.

Има много причини, които могат да доведат до увреждане на зъбната пулпа или зъбния нерв. Ето и най-често срещаните: Болката в зъба е най-честия симптом, който показва необходимост от кореново лечение. Ако зъбът е жив, той е много чувствителен на топло или студено. Може да се появи внезапна болка през нощта, а понякога и когато пациентът дори не използва зъба при хранене или пиене. Ако зъбът е умъртвен и има възпаление пациентът усеща болка при натиск върху зъба.

В случай на периодонтит е необходимо да се проведе кореново лечение. Когато зъбната пулпа умира и се образува гноен джоб около корена на зъба гнойта се събира в зоната на умъртвената тъкан на нерва, която е инфектирана от бактерии. Понякога при периодонтит образува подутина, която изглежда като пъпка от външната страна на венеца. Пациентът може да забележи и изтичане на гной от подутината или да усети лош вкус в устата си.

Ако зъбният кариес се разрасне и достигне до зъбната пулпа, последната се инфектира с бактерии. Когато това се случи зъбната пулпа се възпалява и става болезнена или се самоумъртвява. Понякога това става безболезнено, но единственият начин, по който зъболекарят може да излекува зъбът е като проведе кореново лечение и отстрани и засегнатите зъбни нерви.

Кореново лечение се прилага и на фрактуриран зъб, когато фрактурата е дълбока и достигне до зъбната пулпа. Ако зъбът е счупен така, че няма останала достатъчно зъбна структура около линията на венеца за да се постави коронка или друг вид възстановяване на зъба то може да е необходимо кореново лечение и поставяне на щифт в зъбния канал, който да помогне на зъба да се реализира естетично възстановяване.

Съвременното кореново лечение се базира на правилното почистване, дезинфекциране и запълване на кореновите канали. За постигане на тази цел в „Димчеви Дентал“ използваме най-съвременните материали и техники – от изолирането на зъба с кофердам, увеличителни средства, ендодонтски мотор , апекс локатор през прецизното обработване и на най-усложнените коренови канали, до запълването им. Съветваме нашите пациенти да се грижат за своето съзъбие и най-малкото два пъти годишно да посещават профилактично своя дентален лекар.
Theme Tweaker by Unreal